RSS

I sette colli di Roma – Roms sju kullar

Som alla vet är Rom byggt inte bara på mer än en dag och med ett väl utbyggt vägnät, utan även på sju kullar. Det roliga är att det finns fler än sju kullar i Rom (och att Konstantin den Store när han anlade Konstantinopel som ny huvudstad för Romarriket såg till att förse staden med några fuskkullar för att även den skulle få sju kullar). De kullar som vanligen räknas in bland de sju, är:

il Quirinale – Kvirinalen
il Viminale – Viminalen
l’Esquilino – Eskvilinen
Celio – Caelius
l’Aventino – Aventinen
il Palatino – Palatinen
il Campidoglio – Kapitolium

20120201-043506.jpg

Kullarna är markerade på kartan. Där syns även Aurelianusmuren från 270-talet e.Kr. och ett antal antika byggnader, som du kan klura på vilka de är när du läst hela guiden. De grå områdena visar hur stor del av den antika staden (innanför murarna) som var bebodd i början av 1700-talet.

Några andra kullar är Pincio, med vacker utsikt över piazza del Popolo, och Gianicolo som är en bergsrygg som begränsar Trastevere västerut. Även därifrån erbjuds en vacker utsikt över Rom. Från Gianicolo avfyras för övrigt varje dag klockan tolv ett kanonskott som tidssignal över staden.

De flesta kullarna brukar inte upplevas som särskilt höga, men runt Aventinen, Palatinen och även Kapitolium finns rejäla branter på sina ställen. Även de andra kullarna höjer sig ganska mycket över de lägre delarna av staden, vilket det räcker att klättra upp för Spanska trappan för att inse. Höjdskillnaderna kan dock vara svåra att se inne i husgyttret. Leta själv upp kullarna och upptäck Rom vertikalt!

 

Lascia un commento