RSS

L’Aventino

AVENTINEN

Aventinen är en ganska isolerad kulle i Rom, lite lantlig och mycket lugn. Den erbjuder vacker utsikt och flera gamla spännande kyrkobyggnader. Under antiken var den först en folklig stadsdel, men kom senare att få lyxvillor, tempel och badanläggningar. Den avfolkades på medeltiden och kom att bebos mestadels av kloster. Inte förrän på 1900-talet kom man igång med att bygga nya bostadsområden. De gamla klostren finns dock kvar mot Tibern.

Santa Sabina

Kyrkan är från 400-talet och har återställts till det ursprungliga utseendet. En solig dag är ljuset inne i kyrkan, som är populär för bröllop, underbart varmt och vackert. Fönstren har inte glasrutor utan bitar av glimmer. Under kyrkan har man hittat rester av antika bostadshus. Kolonnerna inne i kyrkan är från 100-talet e.Kr. och troligtvis tagna från ett tempel på kullen.

I kyrkans förhall, nartex, finns huvudportalens vackert snidade trädörrar kvar i original från mitten av 400-talet! De är helt unika och mycket sevärda. En del av träplattorna medreliefer i cypressträ är tyvärr borta (vissa finns på museer i Europa och Amerika), men dörrarna är ändå mycket imponerade. De föreställer scener ur Gamla och Nya Testamenten.

Sant’Alessio

Man tror att denna kyrka har sitt ursprung i 700-talet. Det mesta av kyrkan är ombyggt på 1750-talet, och restaurerat på mitten av 1800-talet. Rester finns också från en ombyggnad på 1200-talet, t.ex. ingångsportalen i cosmatarbete. Under kyrkan finns en krypta i romansk stil, unik i sitt slag i Rom, med fresker från 11- och 1200-talen. Där finns även den kolonn som Sankt Sebastian skall ha dött martyrdöden vid. Kryptans altare innesluter Tomas av Canterburys reliker. Man kan även se en åttakantig brunn som skall ha funnits i sankt Alexius’ hus.

 

Längst ut på Aventinen finns Malteserordens suveräna stat, med kyrkan Santa Maria del Priorato och en trädgård. Riddarorden har funnits på platsen sedan 1100-talet, men flyttade till ett komplex på Augustus’ forum på 1400-talet som de fortfarande har kvar. Ingången är från piazza dei Cavalieri di Malta, utformad av Piranesi år 1765, men särskild tillstånd behövs för ett besök. Man kan dock kika in genom en liten rund öppning i porten. Därinnanför finns en allé med Peterskyrkans kupol i fonden.

 

Lascia un commento